Dana Andreea Nigrim

Pianiste

Biografie - en Français - in English


Dana_Brasov

Dana Andrea Nigrim-Mihaescu a studiat pianul de la vârsta de cinci ani la Brasov (slide de imagini*), centru cultural cu traditii artistice bogate ale României unde îsi face debutul ca solista la 10 ani cu Orchestra simfonica « George Dima ». Ea se dezvolta într-un media cultural distins, bunicul sau, Nicolae Grigore Mihaescu-Nigrim, fiind scriitor, iar matusa sa, Yarodara Nigrim, actrita, iar mama sa Ana Lucia Nigrim, soprana dramatica (originara din Sinaïa*, unde Dana a petrecut multe zile în timpul copilariei).
Eleva înca a Liceului de Muzica din Brasov, ea este deja invitata ca si solista concertista de catre Orchestra Simfonica a Academiei Nationale de Muzica din Bucuresti cu dirijorul Horia Andreescu (director al Orchestrei Simfonice din Bucuresti). Dupa terminarea Bacalaureatului ca si sef de promotie, ea va continua formarea sa la Academia Nationala de Muzica unde obtine Masteratul cu premiul întâi în Interpretare Pian Solist, Muzica de Camera si Teoria Muzicii (profesori Ana Pitis si Ioana Minei).

Afirmata ca si unul dintre cei mai talentati pianisti ai generatiei sale, ea îsi va dezvolta o bogata activitate de solista, fiind invitata în mod regulat de catre orchestrele simfonice românesti din Bucarest* (*= slide images), Cluj-Napoca*, Sibiu*, Iasi*, Craiova*, Târgu-Mures*, Arad*, Ploiesti*, Bacau, cu sefi de orchestra reputati români: Cristian Mandeal, Petre Sbârcea, Ion Baciu, Ovidiu Balan, Razvan Cernat, Mircea Lucescu, Dan Chirila, I. Ionescu-Galati, Teodor Costin, Hari Bela, Modest Cichirdan, Cristian Neagu, precum si din alte tari: Leonid Nicolaev – Rusia, Antonio Serrano – Italia, Wolfgang Heuer - Germania, Joseph Suk – SUA, Young Chil Lee - Korea, Françoise Legrand - Franta, si Canada: Louis Lavigueur, Jacques Lacombe, Michel Malouf, Alain Trudel, Timothy Vernon, Yannick Nezet-Seguin, Cristian Gort, Olivier Robe, François Quimet, Peter Willsher, Jean-Paul Brunet, Silvia Tabor, câstigând aprecierea publicului si a criticilor muzicali.

In timpul activitatii sale ea acumuleaza un repertoriu bogat, reprezentativ pentru diversi compozituri si stiluri, si apare în numeroase recitaluri la Radio si Televiziune, mai multe emisiuni fiind dedicate parcursului sau artistic, devenind si solista a Orchestrei Simfonice din Brasov. Inainte de aceasta, a fost coach vocal la Opera Brasov unde a lucrat cu solisti câstigatori de premii internationale de canto (Moscova, Madrid, Viena, Sofia).

Formatia sa include un Doctorat în Interpretare la Facultatea de Muzica a Universitatii din Montreal cu profesorul Gilles Manny care o caracterizeaza astfel:

“Dana Nigrim apartine lumii muzicii si poseda charisma si abilitatea de a da viata operelor muzicale pe care le interpreteaza. Sunt convins ca ea este o artista cu multiple fatete, de o mare versatilitate în interpretare si ca va avea o cariera de prim calibru ca si pianista. Ea are un repertoriu considerabil si e remarcabil de a constata cu ce usurinta si în acelasi timp cu ce convingere abordeaza stilurile cele mai diverse.”

1 - 2